ISO 19650 Launch. Wat te verwachten.

 -  Beschikbaar in: Nederlands Nederlands

Op donderdag 31 januari 2019 werd in London een ISO launch event gehouden door BSI (Business Standards Company).

ISO 19650 Launch Event
Op donderdag 31 januari 2019 werd in London een launch-event gehouden door BSI (Business Standards Company). Dit event staat in het teken van het lanceren van de nieuwe ISO standaard voor het gebruik van BIM in het bouwproces en aansluitend het beheer. Deze ISO 19650 is een vervolg op de eerdere BSI-standaarden (1192-3). Belangrijkste onderwerpen: transparantie en efficientie op het gebied van bouwprojecten. Maar wat is ISO 19650 precies en waarom wordt het juist nu doorgevoerd? 

ISO 19650
De ISO 19650-norm is een internationale standaard voor het beheren van informatie over de gehele levenscyclus van een gebouw met behulp van Building Information Modelling(BIM). Het bevat dezelfde regels en “high-level” voorschriften als BIM Level 2 en is afgestemd op de huidige 1192 standaarden van Groot-Brittanie. In het eerste kwartaal van 2019 zullen de eerste twee internationale normen van de ISO-19650-serie worden gepubliceerd. Namelijk, BS EN ISO 19650-1 en BS EN ISO 19650-2. Beiden zijn verantwoordelijk voor het organiseren en digitaliseren van informatie van gebouwen met behulp van BIM, in de 'concept-phfase' en de 'delivery-phase'. 

Overgang van BIM (level 2) naar ISO standaard
Al sinds 2011 stond deze overgang op de roadmap. De bedoeling van de in 2011 opgelegde regels was om een “foundation” te leggen voor de samenwerking tussen staat en industrie. De regelgeving werd zodanig geformuleerd dat het op den duur gebruikt kon worden als basis voor een universele adoptie.

Volgens University of Cambridge, Centre for Digital Built Britain, was het doel hiervan om een internationale samenwerkingen aan te gaan. Een samenwerking waarbij alle landen met soorgelijke tools, processen en regels werken. Dit moet zorgen voor efficientie, tijdbesparing en met name stimulering van de samenwerking tussen de internationale markten.

AL sinds het ontstaan van BIM richt BSI zich op het ontwikkelen van normen voor alle belangrijke elementen van ontwerp, informatiemanagement, facility management en veiligheid. Er wordt nauw samengewerkt met de industrie om ervoor te zorgen dat de standaarden met de tijd meegaan. Dit geldt voor alle fases van een bouwproject. Vanaf het ontwerp tot aan de sloop. (Source: BSI Group)

De ontwikkeling van BIMkeeper is volledig gebaseerd op deze standaard(en). Nagenoeg alle beschreven functionaliteit wordt door ons ondersteund.

IRP baseert al zijn webdevelopment op de ISO 19650-standaard voor de ontwikkeling en volledige levenscyclus van gebouwen. Voorheen bekend als de BSI 1192-X. Deze standaard is inmiddels bijna volledig in BIMkeeper geïmplementeerd.