Nieuwe Interface voor het overrulen van IFC Informatie

 -  Beschikbaar in: Nederlands Nederlands

Er is een nieuwe systematiek ontwikkeld waarmee het beter mogelijk is om alle informatie die in onze 3D viewer getoond wordt actueel te houden.

Het is een combinatie van informatie in de IFC en onze database waarin alle wijzigingen aan of in het gebouw in de beheerfase worden bijgehouden. Data en 3D volledig geïntegreerd en altijd actueel.

Van ieder gebouw wordt de IFC-file gestructureerd opgeslagen in onze database. Het is uiteraard mogelijk om wijzigingen aan te brengen, maar die wijzigingen komen niet terecht waar je ze eigenlijk hebben wil: in het bronbestand van bijvoorbeeld Revit of Archicad. Wij hebben daarom een systematiek ontwikkeld die het WEL mogelijk maakt informatie ook weer gestructureerd in het bronbestand over te nemen. Aan de informatie in de IFC kunnen we namelijk extra informatie toevoegen, terwijl we de originele IFC niet overschrijven. 

Gebouw-informatie is natuurlijk allerminst statisch. In de loop der jaren worden er vele veranderingen en verbeteringen aangebracht. Belangrijke vraag is dus: hoe dat gestructureerd bij te houden?  En hoe die informatie vanuit de data-laag en in de 3D viewer te synchroniseren. 

In de BIMkeeper-database wordt vastgelegd bij welke elementen, of verzameling van elementen een wijziging plaatsvindt. Elementen hebben een unieke identifier (GUID), die ook bij een aanpassing van het bronbestand niet wijzigt. In BIMkeeper wordt informatie gekoppeld aan die GUIDs. De informatie in de database is leading. Dus de informatie die bij een element getoond wordt, komt in eerste instantie uit de BIMkeeper-database. Is daar geen informatie, dan wordt de informatie uit de originele IFC getoond.

Voorbeeld: een deur die asbesthoudend is, wordt vervangen door een niet-asbesthoudende deur. Dan moet deze deur in de toekomst niet meer getoond worden als asbesthoudend. Het is tenslotte een nieuwe deur van merk X, materiaal Y. Ander voorbeeld: een CV ketel van merk A wordt vervangen door een nieuwe ketel van merk B. In de database wordt bij het betreffende element vastgelegd wat de nieuwe ketel is, welk type, de capaciteit en andere relevante informatie.

Tevens wordt de nieuwe gebruikershandleiding, de installatiehandleiding en onderhoudsschema gekoppeld. Deze wijzigingen zijn dus aan te brengen zonder dat het BIM-model in Revit, Archicad of enig ander bronbestand bijgewerkt hoeft te worden. 

Wij gaan er vanuit dat bij geometrische wijzigingen wel een nieuw BIM model wordt gemaakt. De database moet de modelleur duidelijk tonen welke informatie in de afgelopen periode gewijzigd of aangevuld is. Er kan dan voor worden gekozen om die informatie op te nemen in het nieuwe BIM model. Of deze informatie in de database te laten staan. In beide gevallen wordt de correcte actuele informatie getoond. 

Omdat de informatie in de database de IFC informatie overruled, moet alle informatie die door de modelleur wordt overgenomen, uit de database worden verwijderd. Wordt de informatie niet verwijderd, dan houdt de informatie uit de database, voorrrang boven de informatie in de nieuwe IFC. Als de GUID’s niet wijzigen (wat zo hoort te zijn), dan blijft gekoppelde informatie altijd behouden. Uiteraard is er een goed overzicht om dit bij te houden.  

workflow_revisie.png

Hoe het werkt in een paar simpele stappen.
"REVITFILE VERSIE 1.0" => "IFC VERSIE 1.0" <=> "DATABASE 1.0". Alle wijzigingen worden vastgelegd in de DATABASE IFCinfo, deze informatie, gekoppeld aan GUID’s, overruled de informatie in de IFC’s. 

Als er aanleiding is voor een nieuw model (bijvoorbeeld bij een renovatie):
1. Open "REVITFILE VERSIE 1.0"
2. Besluit welke informatie uit de extra database in het nieuwe model wordt opgenomen. Indien een onderwerp in het nieuwe model terecht is gekomen, verwijder het dan uit database. Dit wijst zich min of meer vanzelf, en er is ook een kruiscontrole: nieuwe info in de IFC, wil je de informatie uit de database behouden? Bedenk: zaken die niet in het nieuwe 3D bronbestand worden opgenomen, blijven gewoon gekoppeld.  

3. "REVITFILE 2.0" - "IFC VERSIE 2.0" - "DATABASE 2.0"

Er ontstaat geen nieuwe database, de gekoppelde informatie blijft bestaan, uit de database “verwijderde” informatie overruled de informatie uit de IFC niet meer, dus wordt de informatie uit de nieuwe IFC getoond. Vervolgens start de cyclus opnieuw.

BIMkeeper ondersteunt ook BCF (BIM collaboration Format), hier zien we vooral voor het bouwproces of renovaties toegevoegde waarde. 

IRP baseert al zijn webdevelopment op de ISO 19650-standaard voor de ontwikkeling en volledige levenscyclus van gebouwen. Voorheen bekend als de BSI 1192-X. Deze standaard is inmiddels bijna volledig in BIMkeeper geïmplementeerd.


<
>