Revisies: verschillen tussen ifc's in 3D gevisualiseerd

 -  Beschikbaar in: Nederlands Nederlands

IRP komt met nieuwe krachtige 3D tool voor het visualiseren van de verschillen in geometrie tussen verschillende versies van een IFC. Zeker als gebouwen in ontwikkeling zijn, worden er regelmatig nieuwe modellen opgeleverd. Dan willen alle betrokkenen natuurlijk weten wat wat er precies veranderd is.

Door de oude en de nieuwe ifc tegelijkertijd in te laden in BIMkeeper, zijn we nu in staat die verschillen op detailniveau weer te geven. Kleurcoderingen geven aan wat er veranderd is. Oranje betekent een wijziging, groen geeft aan dat dit nieuw is in de IFC en in rood is te zien wat verdwenen is. Uiteraard kan je ook naar één van deze categoriën kijken. Of kiezen voor type elementen die je wil zien (vloeren, deuren, enzovoorts). 

Dit is een mooie toevoeging op de functionaliteit die we al hadden. Nieuwe IFC's van een complex worden namelijk automatisch gecontroleerd op verschillen met de vorige versies. Omdat unieke ID's van elementen meestal behouden blijven bij een revisie, wordt gekoppelde informatie ook direct in de nieuwe IFC gekoppeld. 

Dus als aan een warmtepomp informatie was gekoppeld als laatste inspectiedatum, onderhoudsrapport, handleiding en dergelijke, dan blijft die koppeling behouden. Zelfs als een fout wordt gemaakt bij het modelleren (de warmtepomp krijgt een ander uniek ID), dan toont BIMkeeper in een lijst welke documenten hun koppeling zijn verloren. Op die manier zijn reviesies door te voeren zonder consequenties voor de continuïteit van het beheer. 

Op de foto een voorbeeld van een gebouw in Amsterdam, waar we twee ifc's vergeleken met een tussenliggende periode van 3 maanden. Er bleef weinig hetzelfde zoals u kan zien.

Als u het zelf wil uitproberen, neem dan gerust contact met ons op, of ga naar BIMkeeper.com en vraag een demo-account aan. 

IRP baseert al zijn webdevelopment op de ISO 19650-standaard voor de ontwikkeling en volledige levenscyclus van gebouwen. Voorheen bekend als de BSI 1192-X. Deze standaard is inmiddels bijna volledig in BIMkeeper geïmplementeerd.